Följ Sobona

​Åtgärder inom sjukförsäkringen med anledning av nya coronaviruset

Nyhet   •   Mar 20, 2020 15:52 CET

Regeringen har presenterat förslag om slopat karensavdrag, slopat krav på läkarintyg samt att staten tillfälligt ska ta hela sjuklönekostnaden. Dessa förslag får effekter för arbetsgivares praktiska och administrativa hantering och vi på Sobona bevakar vad som gäller och ger här svar så långt vi kan utifrån de fakta som finns i nuläget.

Slopat karensavdrag

Regeringen har föreslagit att karensavdraget slopas tillfälligt med anledning av coronaviruset så att människor vid sjukdom stannar hemma. Den anställde får i efterhand ersättning från Försäkringskassan.

Syftet med förändringen är att minska smittspridningen.

Försäkringskassan ska betala ut ersättningen för den första sjukskrivningsdagen efter ansökan från den försäkrade, alltså den anställde. Ersättningen söks hos Försäkringskassan som betalar ut ersättningen.

Beslutet gäller från och med den 11 mars till och med den 31 maj 2020. Den försäkrade kommer att få ansöka om ersättning retroaktivt.

Slopat krav på läkarintyg

Regeringen har också föreslagit att slopa kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden. Den som är sjuk kommer kunna vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg.

Åtgärden ska minska riskerna för att smitta sprids och undvika en ökad belastning på hälso- och sjukvården i en redan ansträngd situation.

Förändringen innebär att den enskilde inte behöver uppvisa ett läkarintyg för att få sjuklön. Arbetsgivaren behöver inte administrera ett läkarintyg från arbetstagaren för att betala sjuklön. Man behöver inte ha läkarintyg under sjuklöneperioden även om man har annan sjukdom än just covid-19.

Detta ska gälla från och med den 13 mars till och med den 31 maj 2020.

Sjuklön

Regeringen har föreslagit att staten tar hela ansvaret för sjuklönekostnaden. Förslaget från regeringen är att staten under april och maj tillfälligt står för kostnaderna för en arbetstagares sjuklön under de första 14 dagarna. Regeringen anger även i ett pressmeddelande att åtgärden kan hanteras genom att reglerna för ersättning för höga sjuklönekostnader, blir mer generösa. Beslut fattas i riksdagen den 19 mars och Försäkringskassan kommer med besked om hur detta praktiskt ska gå till när beslutet har fattats.

Syftet är att ekonomiskt underlätta för arbetsgivare och företag och alla arbetsgivare omfattas.

Sobona bevakar frågan och återkommer så snart fler detaljer runt hanteringen finns att tillgå.

Läs mer på Försäkringskassan

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.